Învață să economisești bani !

BY staredespirit No comments

Prima lecție despre cum se fac banii am primit-o în copilărie, cam  pe la 8 ani,  de la unchiul meu. 
-Cum învăț să fac bani? l-am întrebat eu, văzându-l câte cadouri le aduce bunicilor de fiecare dată când îi vizitează.  
-Exact cum ai învățat să mergi pe bicicletă, veni răspunsul prompt. După câteva bușituri, devine cât se poate de simplu. 



 Primii bani pe care i-am primit au fost  la o petrecere de familie, când tatăl meu s-a lăudat rudelor invitate la masă, cât de bine știu eu să cânt la acordeon. Nu-mi făcea nici cea mai mică plăcere să cânt în fața unei asemenea audiențe, însă când am auzit că voi primi ceva bănuți pentru asta, dă-i cu cântarea. Este adevărat că nu știam prea multe cântece, însă cu"Trandafir de la Moldova" și "Valurile Dunării" nu am dat greș. Pușculița mea în formă de porcușor roz a văzut astfel primii bănuți pe care îi strângeam cu frate-miu pentru un plan știut doar de noi. 
  
 De câte ori mergeam la țară, la bunici, știam că pentru a primi bani trebuie să facem ceva prin gospodărie. Într-o bună zi, văzându-ne bunicul că ne plictiseam, ne-a zis să facem o gaură în pod, pentru ca cei 10 porumbei pe care îi aveam să-și facă căsuță acolo. Ne-a dat o daltă mică, iar împreună cu frate-miu dă-i și ciobeste în pereții groși din chirpici. Ne-a luat o zi întreagă să facem o gaură suficient de mare încât să încăpă porumbeii pe acolo. Bunicul a venit, ne-a dat bănuții pe care i-am muncit din greu, dar totuși noi așteptam și laudele.  
-Ei bine, ești mulțumit de noi, am făcut treabă bună? l-am întrebat noi pe bunicul.  
 Răspunsul a fost apoteotic: "dragii mei nepoți, casa se va demola săptămâna viitoare pentru că vom ridica una nouă, însă gaura asta, muncită cu sudoarea frunții, cu siguranță va rămâne."
  
 Cu bănuții astfel câștigați, plus cei pe care-i mai aveam strânși la pușculiță, am cumpărat împreună cu frate-miu ceea ce ne propusesem : o minunăție de boboci de rață. Câte unul pentru fiecare. Eram bucuroși nevoie mare de investiția făcută! Exista însă o mică problemă, aceea că noi locuiam la bloc și nu aveam unde să-i punem decât în balcon. Nu am înțeles la momentul respectiv de ce mama nu s-a arătat prea entuziasmată de investiția pe care o făcusem, cu toate că i-am explicat că, atunci când rățuștele vor crește, acestea vor face ouă pe care le vor cloci și așa vom avea din ce în ce mai mulți bobocei pe care să-i vindem și "ne vom umple de bani".  
  
 Singura condiție pe care ne-a pus-o mama pentru a păstra rățuștele a fost aceea de a avea noi grijă de ele. Bucuria noastră ! Bine, este adevărat că ne plăcea să le ducem la păscut iarba din spatele blocului și să le punem apa în cadă, ca să se bălăcească. Mai greu era cu făcutul curățeniei în balcon. Toate acestea până într-o bună zi când, întorcăndu-ne de la școală, am văzut că rațele noastre care deja se făcuseră destul de măricele, dispăruseră. Când l-am întrebat pe tata dacă știe ceva de ele, ne-a răspuns că "au zburat în cazan", însă ne-au lăsat în grijă un ou pe care să-l clocim noi. 
  
 Voi ce ați făcut cu primii bani economisiți, pe ce i-ați cheltuit ? În ce i-ați investit? Dacă nu sunteți încă hotărâți, BCR vine în ajutorul vostru cu un proiect național de educație financiară itinerantă Școala de Bani pe Roți  care îi incurajează pe copiii între 7 și 14 ani să învețe cum circulă banii prin lume, cum să facă economii și cum să gestioneze un buget, realizând toate acestea cu ajutorul unor jocuri desfăsurate în cadrul atelierelor de educație financiară. 

  

 Scopul acestui program este de a-i învăța pe copii, de la vârste fragede, că banii se câștigă greu, prin muncă, și se pot cheltui foarte ușor dacă nu suntem suficient de conștienți de cum ar trebui să îi gestionăm. Prin acest program se folosește invătarea experientială și jocuri special create de specialiști de la Universitatea din Viena pentru a-i ajuta pe cei mici să acumuleze într-un timp foarte scurt cunoștințe pe care le pot folosi toată viața. 
  
 De asemenea, pe Școala de bani pe Roți vă așteaptă un concurs unde puteți câștiga prin tragere la sorți o bicicletă Pegas. Înscrierile se pot face pană pe 29 iunie. Tot ce trebuie să faceți după ce vă treceți datele personale de contact , este să răspundeți la provocarea Flip your story: ce ai cumpărat din primii bani economisiți? 

5 pasi pentru o viață sănătoasă

BY staredespirit No comments

 Fiecare își dorește să se mențină sănătos și în formă pentru cât mai mult timp. Stilul de viață sănătos depinde în mare măsură de obiceiurile zilnice pe care le avem și de modul în care am ales să trăim. Aceasta nu înseamnă neapărat să mănânci numai supă de varză sau să alergi zeci de km zilnic, ci să faci schimbări mici,  care să te ajute să te trezești în fiecare dimineață mai sănătos și mai plin de viață. 
  
 Așa că am încercat să adopt câteva obiceiuri pentru a avea un stil de viață sănătos: 
  
 1.  Încep ziua cu apă. Storc jumătate de lămâie într-un pahar cu apă călduță și  o beau pe stomacul gol. Acest pahar cu apă este singurul pe care-l beau dintr-o răsuflare, fiindcă rolul lui nu este de hidratare a organismului, ci de curățare și eliminare a toxinelor.  
  
 2. Alimentație sănătoasă. În meniul meu predomină fructele, legumele, lactatele, peștele, fructele de mare, carnea, ouăle. Am încercat să elimin pe cât posibil produsele rafinate: zahărul, făina albă, margarina, mezelurile și alte tipuri de carne procesată. 
  
 3. Mănânc organizat.  Respect principiul bine cunoscut cu cele 3 mese principale și 2 gustări, nimic după ora 19.00. Însă, când vine vorba de mese, țin cont să nu mă așez la masă agitată, stresată, nervoasă, încerc pe cât posibil să mănânc conștient într-o atmosferă de calm și bună dispoziție. 
  
 4. Relaxare ! Relaxare ! Relaxare ! Odihna și relaxarea sunt necesităti vitale. Sunt tot atât de importante pentru sănătate ca și modul de alimentație. Lipsa de odihnă îmi creează dificultăți de concentrare, mă fac irascibilă în relațiile cu cei din jur, mai puțin comunicativă și mai puțin productivă la serviciu.  
  
 5. B12 Vital. În ultima perioadă, în ciuda stilului de viață sănătos, eram mereu epuizată, simțeam furnicături la nivelul mâinilor, nu mă mai puteam concentra nici măcar la povestirile fetiței mele, darămite la sarcinile de serviciu. Medicul de familie mi-a recomandat B12 ››ANKERMANN‹‹ Vital. Acesta este un supliment alimentar lansat în România și disponibil în principalele lanțuri de farmacii din țară, producătorul acestuia fiind WÖRWAG Pharma, o companie germană cu renume foarte bun în piață.  
  

  Deși o dietă alimentară variată este principala condiție a asigurării unui nivel optim de vitamina B12, totuși din diverse motive, acest lucru nu se intamplă. O cantitate mare de vitamina B12 conținută de diversele tipuri de alimente consumate, nu reprezintă o garanție a atingerii necesarului zilnic de substanță activă necesară organismului uman. 

  
 Un aport adecvat de vitamina B12 este esențial pentru funcționarea normală a sistemului nervos, menținerea sănătătii psihice, metabolismul energetic normal și reducerea oboselii și extenuării. Vitamina B12 ajută  în cazul senzațiilor de oboseală, de scădere a capacitătii de concentrare și a memoriei, a senzațiilor de amorteală, a furnicăturilor la nivelul mâinilor sau picioarelor, dar și a situațiilor în care întâmpini dificultate la mers.  

 De când iau vitamina B12 mi s-a îmbunătățit calitatea somnului, senzația de extenuare a dispărut, mă simt mai odihnită, cu alte cuvinte, mi-a reapărut acel chef de viață pe care-l credeam pierdut pentru totdeauna. 

  
  

Mobilitate in trend cu evolutia !

BY staredespirit No comments

Traim in secolul vitezei, al informaticii, al gadget-urilor,  iar timpul nu ne mai ajunge. Cei mai multi dintre noi  pierd  timp pretios in trafic sau incercand sa gaseasca un loc de parcare. Personal, de multe ori am evitat o ruta pentru ca stiam sigur ca la acea ora se circula bara la bara sau ca exista vreun agent de politie care "fluidizeaza" traficul.  Dar uite cum tehnologia vine in ajutorul nostru, al oamenilor vesnic grabiti,  cu o solutie: vehiculele electrice. Multi dintre noi au fost prezenti in data de 16 iunie la showroomul evoMAG de pe Splaiul Unirii nr. 257 - 259 din Bucuresti unde a avut loc un eveniment prin care s-au putut testa trotinetele electrice din oferta magazinului. 

De fiecare data cand eram blocata in trafic ma gandeam ca un hoverboard mi-ar fi facut viata mai usoara si m-ar fi scutit de multi nervi, asa ca mi-am propus ca vara aceasta sa-mi achizitionez unul. Cu un hoverboard in dotare, cu siguranta as reduce cel putin la jumatate, timpul de deplasare. Pe de alta parte, un astfel de gadget imbina utilitatea (transportul de zi cu zi) cu sportul, intrucat mi-ar pune si muschii in miscare atunci cand trebuie sa virez. Deplasarile pana la magazinul de la coltul strazii ar fi "floare la ureche", mai ales cand am si mancarea pe foc si constat ca imi lipseste vreun ingredient. 

Acestea fiind spuse, am cautat un hoverboard care sa-mi satisfaca nevoia de a ma strecura rapid prin trafic, dar care totodata sa-mi ofere siguranta in timpul deplasarii. 


Scooterul electric este creat dupa ultimele tendinte, are un aspect cool si cantareste doar 14 kg. Tehnologia LED si autonomia de 20 km imi permit sa ma plimb in voie atat pe timp de zi, cat si noaptea. Se incarca rapid in 2-3 ore, iar semnalul vizual si sonor imi dau de veste cand bateria trebuie reincarcata. Geanta inclusa in pachet ma ajuta sa transport usor hoverboard-ul , evitand deplasarea prin locuri aglomerate si periculoase. Ce mi-a placut cel mai mult la acest model este ca pot avea control direct din smartphone. Pot vedea in timp real viteza si nivelul bateriei, dar si sa activez modulul de auto-echilibrare. Practic, odata pornit, hoverboard-ul isi gaseste singur starea de echilibru. Manevrarea lui se realizeaza prin miscari de inclinare usoara inainte, inapoi, stanga, dreapta.



Nu glumesc deloc cand afirm ca un hoverboard poate fi un mijloc de transport extrem de eficient. Pe langa faptul ca este un gadget cool, un hoverboard reprezinta cea mai buna modalitate de a te deplasa pe timp de vara, evitand mijloacele de transport foarte aglomerate.